21 دی 1394 - 16:15
شناسه خبر: 3773
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
کاهش ماندگاری مرکبات مازندران
وقوع چند توفان شدید پاییزی در مازندران سبب کاهش ضریب ماندگاری مرکبات این استان برای ذخیره سازی سنتی و غیرسردخانه ای شده است .
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از ایرنا ، ذخیره سازی سنتی مرکبات یکی از روش های نگهداری این محصول برای مدت چند ماه و عرضه آن در زمان مناسب با قیمت بیشتر است و عمدتا باغداران این کار را انجام می دهند .
مازندران با میانگین تولید سالانه بیش از دو میلیون تن ،قطب اصلی تولید مرکبات در کشور است و کشاورزان همه ساله دستکم یک پنجم از این میزان را به صورت سنتی برای مصرف شخصی و یا فروش در روزهای نزدیک به عید نوروز در انبارهای سنتی ذخیره می کنند .
افزایش دو تا سه برابر قیمت انواع مرکبات بویژه پرتقال در سال گذشته تنها چند هفته پس از پایان فصل برداشت سبب شد تا امسال ذخیره سازی این محصول توسط باغداران و حتی افراد غیرباغدار تشدید شود.
این در حالیست که کارشناسان جهاد کشاورزی مازندران معتقدند که محصول مرکبات امسال استان شرایط مناسبی برای ذخیره سازی سنتی و غیرسردخانه ای ندارد و به باغداران توصیه کرده اند که محصولات برداشت شده را هر چه زودتر وارد بازار کنند .
بر اساس آمار هواشناسی مازندران هم این استان امسال از شانزدهم مهر تا آبان در چهار مرحله شاهد وزش باد شدید با سرعت 90 تا 110 کیلومتر بر ساعت بود.
کارشناس مسئول مرکبات جهاد کشاورزی مازندران روز دوشنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : محصول مرکبات باغ های استان امسال به خاطر وقوع چند فقره توفان در فصل پاییز صدمه دیده و قابلیت نگهداری به شکل سنتی را ندارد .
هادی ایزدی افزود : هنگام وقوع توفان ، میوه درختان در برخورد با یکدیگر و یا با تیغ های شاخه آسیب می بیند و در نتیجه ضریب ماندگاری آنها کاهش می یابد و خیلی زود فاسد می شوند.
وی توضیح داد : باغداران بخشی از مرکبات را برای فروش در زمان مناسب با قیمت بالاتر از فصل برداشت انبار می کنند ولی باید آگاهی داشته باشند که امسال احتمال افزایش قیمت بسیار کم است و با توجه به آسیب پذیر شدن محصول مرکبات ممکن است نگهداری آن حتی در صورت افزایش قیمت ، ضرر بیشتری را متوجه آنان کند .
بر اساس پیش بینی جهاد کشاورزی مازندران امسال حدود دو میلیون و 500 هزار تن انواع مرکبات در استان تولید شد که بیش از 70 درصد آن مازاد بر مصرف داخل استان است که باید به داخل و یا خارج از کشور صادر شود.
میزان ذخیره سازی مرکبات توسط باغداران و خریداران مازندران در سال جاری 400 هزار تن بر آورد شده است که به اعتقاد کارشناسان بازار بیش از نیمی از این میزان برای عرضه به بازار در آستانه عید نوروز است .
اگر چه باغداران مازندران در زمان برداشت و انبار کردن مرکبات به نکات فنی جدا سازی و سم زدایی توجه کافی دارند ، ولی به گفته کارشناس مسئول مرکبات جهاد کشاورزی مازندران ، ماندگاری میوه در دمای مناسب و معین یکی از مهم ترین عوامل ماندگاری است که در انبار داری سنتی قابل رعایت نیست .
ایزدی گفت : تاکنون 90 درصد مرکبات مازندران برداشت شده است و تنها 10 درصد روی درختان باقی مانده که بیشتر از نوع پرتقال تو سرخ است .
وی افزود : امسال هر کیلو نارنگی روی درخت هفت تا 9 هزار ریال و پرتقال هم 9 تا 11 هزار ریال به صورت انبوه از باغداران خریداری شد.
او با بیان اینکه اکنون مرکبات مازندران قابلیت صادرات دارند ، افزود : محدودیت های صادراتی در زمینه حمل و نقل های اصولی با کانتینرهای مجهز و فنی ، نبود بازار مناسب ،قابل رقابت نبودن میوه به لحاظ قیمت تمام شده و مشکلات بازگشت ارز سبب شد تا در این حوزه نیز موفق نباشیم.
ایزدی با بیان اینکه کمبود اعتبار سبب شد تا طرح حمایت دولت از باغداران برای ساخت انبار فنی نیز محقق نشود ، گفت : انبارداری باغداران به روش کنونی غیر فنی است و مقدار تلفات و ضایعات را بالا می برد.
وی باغداری مرکبات را مهم ترین فعالیت کشاورزی برای اقتصاد مازندران دانست و افزود : اینکه بیش از 70درصد تولید مازاد بر مصرف مرکبات استان قابلیت عرضه در بازار های داخلی و خارجی داشته باشد، فرصتی است که به دلیل بی توجهی ها به درآمد کشاورز و اقتصاد استان ضربه وارد می شود.
مسئول مرکبات جهاد کشاورزی مازندران سرانه مصرف مرکبات کشور را 40 و استان مازندران را 60 کیلو گرم اعلام کرد و گفت: با توجه به نوسازی و اصلاح باغ های مرکبات استان ، هر سال شاهد افزایش تولید در واحد سطح نیز هستیم.
مازندران 110 هزار هکتار باغ مرکبات دارد.